010 – 82 019 15 info@nevaco.nl

Een afsluiter of in de volksmond een klep verkopen, dat kan toch iedereen? Ja, iedereen kan een klep verkopen. Maar wat verkoop je? En waar zit de toegevoegde waarde?

Een praktijksituatie: een klant belt op en hij heeft snel een klep nodig ter vervanging.

De meest basale informatie ontvangen we meestal nog wel, de doorlaat (DN50), de drukklasse (PN16) en doe maar een gietijzeren uitvoering, want die is goedkoop toch? De reactie: dat klopt, prijstechnisch een interessante klep die we graag verkopen. Bijvoorbeeld een STOBU, type klepafsluiter 12.006 DN50 PN16 van het merk ARI-Armaturen. Ligt op de plank, dus snel uit voorraad leverbaar en klaar voor transport.

Done deal, zou je zeggen? Maar voor ons begint het nu eigenlijk pas.

  • Hoelang heeft deze klepafsluiter gefunctioneerd?
  • Wat zijn de procescondities? (druk, temperatuur en medium)
  • Waar wordt de klepafsluiter voor toegepast?
  • Hoe wordt de klepafsluiter toegepast
  • Wat zijn de gebruikswensen

Vervelend hé, al die vragen terug. Maar gelukkig heeft de klant de volgende informatie:

  • De klepafsluiter is geïnstalleerd in een productieproces vlak bij zee
  • Procescondities zijn stoom: 3 bar
  • De klep heeft 1,5 jaar gefunctioneerd
  • Na het zien van foto’s zien wij dat de klep bijna overal is doorgeroest

Niets is dus wat het lijkt, want door de zoute omgeving van het zeewater is de behuizing van het gietijzer zwaar aangetast (weliswaar voorzien van een huiscoating), maar dit heeft de klep niet voldoende beschermt tegen de invloeden van buitenaf. Daarnaast blijkt de klep, voorzien te zijn van een RVS-balg. U heeft dus niet de STOBU 12.006 nodig maar de FABA 12.046 (Incl. RVS balg).

Het advies: Wij adviseren om nodulair gietijzer toe te passen om nog enigszins de prijs redelijk te houden en we adviseren om de balgafsluiter te voorzien van een poeder coating, klasse C5, zodat de balgafsluiter nog beter beschermd is voor de invloeden van buitenaf. En natuurlijk is de balgafsluiter incl. Coating een duurdere oplossing, dan een standaard klepafsluiter die u in uw eerste mail gevraagd heeft, of???  Of is de prijs onder aan de streep toch lager?

Natuurlijk, want de huidige klepafsluiter is niet geschikt voor de toepassing en na 1.5 jaar is een gelijkwaardige uitvoering weer aan vervanging toe. Goed voor de handel, maar wij zien dat toch anders. Wij willen een langdurige, tevreden klant en u toch ook?

De ARI FABA 12.046 balgafsluiter met C5 coating heeft een veel langere life time. We hebben u en uw opdrachtgever op de lange termijn euries bespaard (=winst).

Bovenstaand is een natuurlijk een simpel voorbeeld maar wel de dagelijkse praktijk zoals wij die ervaren. Een andere partij verkoopt je waarschijnlijk wat je vraagt en daarmee is diegene op dat moment ook misschien wel de goedkoopste… Wij verkopen alleen wat je echt nodig hebt en geven je ook graag advies.

Uiteindelijk is en blijft de keuze altijd aan u!

Heb je nog vragen, een uitdagende casus of wil je bespreken of er in uw project bespaard kan worden? Gebruik onze jarenlange afsluiter & appendagekennis, van veiligheden, tot regelkleppen, van filters tot vlinderkleppen, van stoom toepassingen tot ammoniakprocessen.

Zoals onze baseline zegt, wij zijn “Invalved as promised”

Mailen mag natuurlijk altijd: Info@nevaco.nlmaar wij hebben ook graag persoonlijk contact: +31(0)10 820 1915.