010 – 82 019 15 info@nevaco.nl

Vlinderkleppen

Bij Nevaco beschikken we over uitgebreide expertise op het gebied van diverse afsluiters, waaronder een aanzienlijk assortiment vlinderkleppen. We bieden een ruime selectie van gerenommeerde merken zoals Belven en ARI Armaturen. Voor meer gedetailleerde informatie kunt u rechtstreeks naar de websites van Belven en ARI gaan via de onderstaande link.

Wat zijn vlinderkleppen:

Vlinderkleppen zijn er in vele soorten en zijn afsluiters die worden gebruikt om de stroming van vloeistoffen of gassen in een leidingsysteem te regelen. De werking van een vlinderklep is redelijk eenvoudig. Wanneer de klep open staat, draait het klepblad parallel aan de stromingsrichting, waardoor er minimale weerstand is en het medium vrij kan stromen. Als de klep gesloten is, wordt het klepblad haaks op de stromingsrichting gedraaid, waardoor de doorgang wordt afgesloten en de stroming wordt gestopt.

Vlinderkleppen zijn populair vanwege hun eenvoudige ontwerp, lage gewicht en snelle bediening. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waar snelle en frequente regeling van de stroming vereist is, zoals in de:

 • Olie- en gasverwerking
 • raffinaderijen
 • petrochemie
 • chemicaliën
 • elektriciteitscentrales
 • stadsverwarming
 • thermische zonne-energiecentrales
 • pulp en papier
 • staalfabrieken
 • suikerverwerking
 • industriële en installatieproductie
 • scheepsbouw en specifieke toepassingen in HVAC.

Vlinderkleppen kunnen handmatig worden bediend met een handgreep of wiel, of geautomatiseerd worden met behulp van elektrische of pneumatische actuatoren voor meer nauwkeurige en geautomatiseerde regeling.

 

De uitvoeringen:

WAFER
Een wafer uitvoering vlinderklep is de meest standaard uitvoering. Het is een tussenklem met eventueel centreerbare ogen in de flenzen. Het kleplichaam wordt tussen de flenzen van het leidingsysteem geklemd en vastgezet met bouten en moeren

LUG
Een LUG vlinderklep heeft flenzen aan beide uiteinden van het kleplichaam. Deze flenzen zijn voorzien van draadgaten waar de bouten direct in worden gedraaid.

Dubbel geflensd
Bij een dubbel geflenste vlinderklep zijn er flenzen aan beide uiteinden van het kleplichaam. Deze flenzen zijn echter volledig geïntegreerd in het kleplichaam.

Butt Welded
Een butt welded vlinderklep heeft aan beide uiteinden van het kleplichaam uiteinden die geschikt zijn voor lassen. Deze kleppen worden rechtstreeks gelast aan het leidingsysteem zonder gebruik van flenzen.

High Performance
High performance vlinderkleppen zijn ontworpen om te voldoen aan veeleisende toepassingen waar hoge drukken en temperaturen voorkomen. Ze hebben vaak verbeterde afdichtingsmaterialen en constructies om lekkages te minimaliseren en een lange levensduur te garanderen.

Double offset
Bij een dubbele offset vlinderklep is de as van de klep verplaatst van het midden van de klep en uit het midden van de klepassemblage. Dit ontwerp zorgt voor betere afdichting en vermindert de wrijving tussen de afdichtingsvlakken, wat resulteert in een soepelere bediening en verminderde slijtage.

Triple offset
Een drievoudig offset vlinderklep heeft een extra offset ten opzichte van de klepassemblage, naast de offset van de as en het klepblad. Dit zorgt voor een nog betere afdichting, verminderde wrijving en verbeterde prestaties, vooral bij hogere druk- en temperatuuromstandigheden.

Elk type vlinderklep heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen, en de keuze hangt af van factoren zoals de druk, temperatuur, media, en de eisen van het specifieke systeem waarin de klep wordt gebruikt.

We zijn bereikbaar:

Handelsweg 85, 2988 DB Ridderkerk
info@nevaco.nl