010 – 82 019 15 info@nevaco.nl

kogelkranen

Onder onze uitgebreide expertise over diverse appendages, behoren ook de kogelkranen. Wij bieden een ruime selectie kogelkranen aan van ons A-merk Belven. Voor meer gedetailleerde informatie kunt u rechtstreeks naar de websites van Belven gaan via de onderstaande link.

Wat zijn kogelkranen:
Kogelkranen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en zijn afsluiters die gebruikt worden om de stroming van vloeistof of gassen te regelen in een leidingsysteem. De werking van een kogelkraan is, net als bij een vlinderklep, redelijk eenvoudig. Wanneer de kogelkaan bediend, draait de kogel, waardoor het medium erdoorheen kan vloeien. Kogelkranen zijn verkrijgbaar is een volle en gereduceerde doorlaat. Kogelkranen zijn populair vanwege de eenvoudige en snelle bediening. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waar een snelle regeling gewenst is, zoals:

  • Water- en afvalwaterindustrie
  • Chemische industrie
  • Olie- en gasindustrie,
  • Energieopwekking
  • Voedingsmiddelenindustrie
  • Farmaceutische industrie
  • Industriële en installatie productie etc.

Kogelkranen kunnen handmatig worden bediend met een handgreep of handwiel, of geautomatiseerd worden met behulp van elektrische of pneumatische actuatoren voor meer nauwkeurige en geautomatiseerde regeling, HVAC-toepassing.

De uitvoeringen:  

Gereduceerde doorlaat
Wordt gebruikt om de stroming van medium te verkleinen. Deze kogelkraan heeft een kleiner doorlaat gat. Gereduceerde doorlaat kogelkranen vinden hun toepassing in situaties waarin een gecontroleerde stroming of volumevermindering van het medium gewenst is.

Volle doorlaat
Een volle doorlaat kogelkraan is een type kogelkraan dat een volledig onbelemmerde doorstroming van een vloeistof of gas mogelijk maakt. De volle doorlaat kogelkraan beschikt over een kogel met een diameter die overeenkomt met de inwendige diameter van de leiding. Hierdoor kan het medium vrij door de kogelkraan stromen zonder enige significante drukverlies of restricties. Hierdoor heb je een lagere drukval, minimale weerstand en is er een hoge stromingscapaciteit mogelijk.

Flens
De kogelkraan is uitgevoerd met twee flenzen. De grote en maat van de flens is afhankelijk van de druktrap van de kogelkraan.

Draad
De kogelkraan is uitgevoerd met tap of conische draad. Uitgevoerd in DIN of ANSI, BSP of NPT.

Tussenklem of WAFER
De tussenklem kogelkraan, heeft een hele korte inbouwlengte en is voorzien van tapgaten voor de montage.

Las (BW of SW)
Kogelkranen zijn ook te voeren in butt weld of socket weld.

Floating ball (drijvende bal)
Een floating kogel heeft een “zwevende kogel”. De kogel zit niet vast op zijn plaats, maar mag “zweven” tussen de zittingen in het klephuis. Hierdoor kan de kogel zich automatisch aanpassen aan veranderingen in druk en temperatuur, en wordt een goede afdichting tussen de kogel en de zittingen gegarandeerd. De druk van het medium, duwt de zitting tegen het huis aan waardoor er een goede afdichting ontstaat. 

Trunnion uitvoering
De trunnion kogelkraan; Heeft hetzelfde design als de floating, echter is er een ronde cilindrische pin aan de onderkant (en soms bovenkant) van de kogel geplaatst waardoor de kogel op z’n plek gehouden wordt. De kogel “zweeft” nu dus niet in het huis, maar wordt op zijn plaats gehouden. Aan de constructie van de zitting zijn veren toegevoegd die ervoor zorgen dat er een goede afdichting plaats vindt. De afdichting is niet meer afhankelijk van de druk in het proces. 

Alle varianten zijn uit te voeren in soft seat: Bijvoorbeeld PTFE, VITON, PEEK etc. En in volledig metal uitvoering. Daarnaast zijn afhankelijk van het type, de kogelkranen 1-delig, 2-delig of 3-delig uitgevoerd.

 

 

We zijn bereikbaar:

Handelsweg 85, 2988 DB Ridderkerk
info@nevaco.nl