010 – 82 019 15 info@nevaco.nl

Gevolgen van een verkeerd geselecteerde KV waarde bij regelventielen 

Onderdeel van een goede selectie van een regelventiel is het selecteren van de Kv-waarde. In het Engels wordt er gerefereerd naar CV-value, die heeft een kleine omrekenfactor: 1 Cv = 1.156Kv

Wat is nu die belangrijke Kv-waarde?  De Kv-waarde is een eenheid voor een volumestroom door het ventiel voor een gegeven medium met een bepaalde Delta P. Een prachtige uitleg, maar ben je er niet bekend mee, zegt het je misschien nog steeds niet veel. We gaan het uitleggen:

Het regelventiel heb je nodig om een bepaald medium te kunnen regelen. Misschien wil je een bepaalde druk behouden of een bepaalde flow te regelen.

  •  De hoeveelheid medium dat er door het ventiel moet, noem je de flow/ volumestroom (bijvoorbeeld in m3/hr of l/min).
  • Het medium komt met een bepaalde snelheid door het ventiel, bijvoorbeeld in m/s
  • De druk die je voor het ventiel hebt is de inlaatdruk en wat er uit komt is de uitlaatdruk. Het verschil tussen deze twee drukken noem je de Delta P

We kunnen dus stellen: Hoe hoger de Kv-waarde, hoe hoger de volumestroom is dat door het ventiel gaat, bij een opgegeven Delta P.

Als we nu weten wat de Kv-waarde is, kan je misschien ook bedenken wat het betekent als de Kv-waarde niet goed berekend is voor je regelventiel. Voorbeelden zijn:

  • Bij een verkeerd berekende Kv-waarde kan het zijn dat het ventiel te weinig capaciteit heeft, lees: er gaat minder medium door het ventiel als dat gewenst is
  • Daarnaast kan je ook te maken krijgen met choked flow, dit betekent dat ondanks dat het drukverschil toeneemt er geen extra volume meer door het ventiel gaat. Dit laatste is niet persé slecht voor je ventiel, maar wellicht niet gewenst in de installatie.
  • Ook de snelheid van het medium dat door het ventiel gaat is belangrijk voor de levensduur van je regelventiel. Je kunt je vast voorstellen dat als er deeltjes in je medium zitten die sneller langs de klep en zitting gaan, dat de slijtage aan het regelventiel groter wordt. Daarom is het belangrijk om de snelheid (max aangegeven in de datasheets van het betreffende ventiel) niet te overschrijden
  • Ook niet onbelangrijk, de snelheid van het medium staat ook in verhouding tot het geluid wat het ventiel maakt. Een geluid boven de 80Db is niet gewenst

Het oplossen van bovenstaande ‘issues’ ligt niet altijd in het vergroten of verkleinen van de Kv-waarde, maar kan ook liggen in het vergroten van de doorlaat of verharden (bijv. stelliteren) van de klep/zitting. Echter hebben we het hier alleen even over het berekenen van de Kv-waarde.

Let wel even op, soms wordt er gerefereerd naar een Kvs-waarde. Dit is de maximale volumestroom met een drukverschil van 1 bar en met een volledig geopende klep. Ook wel het kengetal voor de capaciteit van het ventiel, welke altijd wordt opgegeven door de fabrikant. Dit is dus anders dan de Kv-waarde, wat de berekende waarde is, die voor het proces benodigd is.

Om vervelende (onnodige) situaties in uw proces te voorkomen, is het dus heel belangrijk voor ons om alle juiste procesgegevens te hebben. Inlaatdruk, uitlaatdruk, medium, flow en temperatuur. Om het proces uiteindelijk met een zo goed mogelijk werkend regelventiel te kunnen uitrusten.

Heeft u een regelventiel dat snel slijt? Of niet optimaal functioneert? Wellicht kunnen we eens meekijken hoe we de performance van het regelventiel kunnen verbeteren! Neem gerust contact met ons op.